Vanaf 20 maart ligt Oermens 2.0 in de winkel, een goede reden dus om de auteur Mikkel Hofstee een aantal vragen te stellen.

Wie is Mikkel Hofstee?

Ik ben geboren in 1969. Ik ben getrouwd, heb 3 kinderen en woon in Maarssen. Ik houd van koken, lezen, zwemmen en voetballen (ik houd sowieso van sport in het algemeen). Verder ben ik één van de initiatiefnemers van Amsterdam City Swim (Amsterdam City Swim).

En wat is uw zakelijke achtergrond?

In vogelvlucht: ik deed het VWO in Eindhoven en heb daarna als uitwisselingsstudent in Japan gezeten. Vervolgens deed ik bestuurskunde in Leiden en heb ik voor de ABN AMRO in London en Johannesburg gewerkt. Inmiddels 15 jaar geleden ben ik samen met twee compagnons Lifeguard gestart (Lifeguard).

U was dus bankier, waarom bent u hiermee gestopt?

Na zeven jaar bankieren wilde ik graag gaan ondernemen en mijn zwager Pepijn van der Meulen kwam op dat moment met een goed idee. Ietwat naïef en onbevangen heb ik toen mijn baan opgezegd en ben vanuit Londen naar Nederland gekomen om aan het avontuur te beginnen. Dit was de start van Lifeguard.

Kunt u iets vertellen over Lifeguard?

Lifeguard is een prachtige organisatie waar ongeveer 70 mensen aan verbonden zijn die met al hun kunde en kennis het leven van anderen willen verrijken op het gebied van welzijn en vitaliteit. Wij geloven namelijk dat vitale mensen beter presteren. Dit heeft een positieve invloed op de organisatie waarvoor zij werken. En zo helpen wij organisaties duurzaam beter te presteren.

Schreef u eerder boeken?

Samen met Pepijn van der Meulen en onze derde compagnon Folef Bredt hebben we Gezond gedrag is besmettelijk geschreven. Dit is een handboek voor vitaliteit op de werkvloer.

Waarom schreef u het boek Oermens 2.0?

Ik verwonder me al jaren over hoe we omgaan met de moderne tijd. We kunnen moeilijk weerstand bieden aan de verleidingen van het leven. Met verleidingen bedoel ik dingen als: tv kijken, weinig bewegen, vet en zoet eten, alcohol, drugs, medicatie, te veel informatie via je telefoon krijgen en chronische stress. De drang om er bij te horen en mee te doen is groot. Onze oeroude genen kunnen hier geen weerstand tegen bieden.

En daarom dit boek! Het is een pleidooi om onze menselijkheid te behouden in een tijd waar iedereen denkt dat vooruitgang alleen maar goed is.

Bij de omschrijving van uw boek staat de volgende zin:

“Oermens 2.0 is een pleidooi om dichter bij onze natuur te komen en de vooruitgang voor ons te laten werken.”

Wat bedoelt u hiermee?

Ik bedoel dat we prachtig zijn gemaakt en dat we alleen kunnen overleven als we niet telkens meedoen aan de wedloop naar altijd meer welvaart. Dit levert namelijk enorm veel stress op. Mensen kunnen hun leven echt wel meer gaan leiden zoals ze dat zelf willen.

Een beetje flauw, maar we moeten ‘m vragen: ervaart u zelf stress?

Natuurlijk wel eens, niets menselijks is me vreemd, maar ik heb het behoorlijk onder controle.

Wie moet dit boek kopen en waarom?

Dit boek is voor iedereen die realiseert dat de moderne tijd ook vaak een druk oplegt die niet altijd prettig is. En voor de mensen die zichzelf en zijn/haar verleden wat beter wil begrijpen.

 

Je kan het boek hier bestellen.