Tante Stoel

21,99

Philippine Hoppe Huygens wordt door haar oudste neef Stoel genoemd.  Ze is een bijzonder meisje, met veel talenten, en haar droom is balletdanseres te worden. Wanneer ze auditie heeft gedaan bij de balletacademie in Den Haag krijgt ze een ongeluk en raakt in een diepe coma.

Een verhaal over de zin van het leven en de strijd over wie bepaalt of jouw leven zinvol is.

Categorie:

Beschrijving

Philippine Hoppe Huygens wordt door haar oudste neef Stoel genoemd.  Ze is een bijzonder meisje, met veel talenten, en haar droom is balletdanseres te worden. Wanneer ze auditie heeft gedaan bij de balletacademie in Den Haag krijgt ze een ongeluk en raakt in een diepe coma.

Na maanden van voorzichtig herstel pakt ze haar leven weer op. Gehandicapt, zich voortbewegend in een rolstoel leeft ze met pijn en migraineaanvallen. Het valt haar zwaar zich te voegen in een leven vol beperkingen. Daan is niet alleen haar oudste neef maar ook haar petekind. Ze ontwikkelen een bijzondere vriendschap.

Als Stoel ouder wordt wil ze graag zelf haar dood organiseren om te voorkomen dat ze ooit in een verpleegtehuis moet worden opgenomen. Daan en Stoel leggen alles zorgvuldig vast en zien de toekomst met een gerust hart tegemoet. Ze heeft de regie over haar leven in eigen hand, maar het noodlot bepaalt dat niets van wat ze hebben afgesproken wordt uitgevoerd.  Daan voelt het als zijn verantwoordelijkheid om de afspraken na te komen maar komt klem te zitten tussen zijn familie, het geloof en zijn eigen grenzen.

Een verhaal over de zin van het leven en de strijd over wie bepaalt of jouw leven zinvol is.

Over de auteur Oswald Schwirtz

Oswald Schwirtz (Arnhem, 1962) woont en werkt in Amsterdam, Is entrepreneur, fotograaf en schrijver. Hij publiceerde onder andere foto­boeken met verhalen, waaronder Catch of the day, een journalistiek fotoverslag over dagelijk­se beslommeringen van mensen over de hele wereld.

Hij was fotograaf van Team Brunel die bij de Volvo Ocean Race een tweede plaats wist te behalen. Hij publiceerde een boek met verhalen over de ontberingen en uitdagingen van de be­manning van het zeilschip.

Vanaf jonge leeftijd schrijft hij dagboeken en hij droeg passages voor in het televisieprogram­ma Lief dagboek van de NTR. Hij was lid van het discussiepanel van het tv-programma Het La­gerhuis (Vara) en initiator van de documentaire serie Hollands zicht, een programma over Ne­derlandse fotografen op reis, uitgezonden door de Avro. Zelf maakte hij een aantal afleveringen, onder anderen met Eddy Posthuma de Boer, met wie hij door India reisde. Met Patricia Steur be­zocht hij de Maori’s in Nieuw-Zeeland, met Sven Torfin reisde hij door oorlogsgebied in Sudan.

Hij is vader van twee dochters en twee bonus­zonen. In november 2022 debuteerde hij met zijn eer­ste roman ‘Gesmolten’.

“Het leven en alles wat het kleurt laat zich het best beschrijven in een roman. En als je iets wilt begrijpen over het levenseinde en de (on)mogelijkheden daar regie over te behouden heb je met ‘Tante Stoel’ direct het beste boek te pakken! Meeslepend, ontroerend en huiveringwekkend tegelijk…”

Bram Bakker

Pers

Het tragische verhaal van ‘tante Stoel’ die haar eigen einde had willen bepalen: ‘Mag een mens niet zelf voor een mooie dood kiezen?’, Gelderlander, 10 november 2023

 

“Dit fraai geschreven, aangrijpende verhaal schildert het onvolmaakte leven van een jonge vrouw, die op haar 17e een ernstig ongeluk ternauwernood overleeft. Haar gevecht voor een enigszins aanvaardbaar bestaan, ondanks liefdevolle hulp van haar familie, is indrukwekkend. Maar de lezer ontkomt niet aan de indruk dat haar dit leven wordt opgelegd. Haar eigen keuzen tellen niet of nauwelijks en al helemaal niet als het over de dood gaat als uitweg uit dit lijden. Hoe onbarmhartig kan geneeskunde zijn en hoe hard is het lot als je zo gekwetst moet leven. Een wettelijk verbod op hulp bij zelfdoding is hierbij een sta-in-de-weg. Dit boek is ook een impliciet pleidooi om dit verbod eindelijk af te schaffen.”

Heleen Dupuis

“Dit is een roman die mij aan het hart gaat, over een zeer belangrijk thema en meeslepend geschreven, zozeer dat ik het in één keer uitlas. Wat tante Stoel overkomt is een nachtmerrie, in een verpleegtehuis wegkwijnen terwijl je nog zo had gezegd: ‘dat nooit’. Het totale verlies van autonomie en geen kans om op een waardige en menselijke wijze afscheid te nemen is mensonterend. Dit boek zet aan tot denken in een vorm die ik nog niet eerder heb gezien.”

Barbara van de Beukering