Johan Derksen schreef het voorwoord voor het boek Studio Zeezicht van Rob van Donselaar. Een boek voor de oprechte muziekliefhebber!


Voorwoord

Nederland heeft helaas nog geen muziekboekencultuur. De biografieën over aan lagerwal geraakte sporthelden vliegen de winkels uit, maar muzikanten moeten die markt nog veroveren. Daarom is dit boek zo waardevol. De historie van de vaderlandse rock-’n-roll is belangrijk en kleurrijk genoeg om vastgelegd te worden voor het nageslacht. Ik verslond de boeken van Bruce Springsteen, Keith Richards, Bettye LaVette en Levon Helm, en hetzelfde geldt voor dit boek van Rob van Donselaar.

We komen elkaar niet dagelijks tegen, maar we kennen elkaar al sinds begin jaren zeventig. Ik werd als voetballer verkocht aan het Haarlem van Barry Hughes, had nog geen woonruimte en logeerde enige tijd bij mijn vriend Aad Hooft, de drummer van de Bintangs. Zo leerde ik Rob van Donselaar kennen. Niet veel later zaten we al samen in de studio, want kort nadat ik in dienst was getreden van platenmaatschappij vip Records van Hans Kellerman bedacht ik het project Blue Eyed Blues Band, een bluesalbum, met Aad Hooft, Jan Wijte, Rob ten Bokum en Rob van Donselaar van de Bintangs en zanger Oscar Benton.

Dat album is het best bewaarde geheim van Nederland. Het werd een enorme flop, maar sindsdien weet ik wel dat Rob van Donselaar een van de grootste talenten van Nederland is. Ik keek mijn ogen uit. Hij is een begenadigd pianist-organist, speelt goed gitaar, kan zingen, lead en achtergrond, en speelt heel smaakvol basgitaar. Daarnaast bewees hij in zijn Zeezichtstudio ook nog eens een uitmuntend producer te zijn.

Het is jammer dat hij als muzikant steeds meer achter de schermen verdween. Ik ken Rob van Donselaar als muzikant bij de Bintangs, Oscar Benton, Vitesse met Herman Brood, Cake met Gregory Elias en One Two met Tineke Schoenmaker. Daarna leverde hij weliswaar mooie bijdragen aan de albums van Barrelhouse, Lohues & The Louisiana Blues Club, The Prodigal Sons, Rowwen Hèze en Doe Maar, maar dat deed hij meestal anoniem.

Ooit liet Rob van Donselaar me in Studio Zeezicht een opname van een van zijn producties horen. Ik wist niet wat ik hoorde en viel van verbazing achterover toen het een jongen uit Middelburg bleek te zijn. Intussen is deze Danny Vera al jaren de huisartiest in ons televisieprogramma Voetbal Inside.

Van de in mijn ogen beste prestatie van Rob van Donselaar heeft Nederland helaas niets meegekregen. Ooit begon hij een project met gitarist Rob ten Bokum, ook al zo’n fenomenale muzikant. Die nummers werden uitgebracht onder de naam Limonaya. De radiozenders negeerden de twee Robben, want ook destijds leefden we al in een smakeloos muziekland. Maar Rob van Donselaar blijft een muzikant van wie de oprechte muziekliefhebber alles moet weten.

Johan Derksen

 

Je kan het boek hier bestellen.