Een fragment uit het boek Oermens 2.0 van Mikkel Hofstee.

Oermens 2.0 laat zien dat we niet zijn gemaakt voor de moderne manier van leven. Onze prachtige oeroude genen worstelen met alledaagse verleidingen en daar worden we doodongelukkig van. Dit boek is een pleidooi om dichter bij onze natuur te komen en de vooruitgang vóór ons te laten werken.

Kunnen we nog wel slapen?

Hier gaan we dieper in op het belangrijkste herstelmechanisme dat we als soort kennen: slaap. Het belangrijkste hormoon dat onze slaap reguleert is melatonine. Dat hormoon komt vrij als het donker wordt en zorgt ervoor dat we in slaap vallen. Mensen met slaapstoornissen kennen het wel, want het zit in de meeste slaapmiddelen. Melatonine is het hormoon dat zorgt voor ons natuurlijke slaap- en waakritme. Het reageert snel op licht. In ons nomadische verleden was het simpel: als de zon opging, werd je wakker en als de zon onderging, ging je slapen. De melatonineproductie is zeer afhankelijk van buiten zijn en zonlicht. Als je een hele dag buiten bent geweest, herken je vast het lome gevoel dat je ’s avonds overvalt waarna je in een diepe slaap valt.

Echter, de opgebouwde en vrijgegeven melatonine die ’s avonds actief wordt waardoor we slaperig worden, wordt razendsnel afgebroken door fel licht. Je hoeft geen rocket scientist te zijn om te begrijpen dat we met onze huidige overvloed aan licht in de avond (denk aan straatverlichting, tv’s op slaapkamers, iPads en telefoons met veel blauw licht) onze melatonineproductie snel afbreken. En dan helpt het ook niet als we overdag de hele dag binnen hebben gezeten waardoor we überhaupt al minder melatonine aangemaakt hebben.

einde fragment

Bestellen

Je kan het boek hier bestellen.