Da’s gek van Danielle Braun ligt vers in de winkel. We stellen haar even voor.  Want wat doet een corporate antropoloog? En is dat niet heel gek?

Wie bent u?

Ik ben Danielle Braun, corporate antropoloog en expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap.

Wat doet een cultureel antropoloog?

Ik reis de wereld rond op zoek naar hoe tribes overal op aarde samen leven en werken. Omdat we zo veel kunnen leren van elkaar. Die kennis pas ik toe in organisaties, in de samenleving, in samenwerking tussen mensen.

Schreef u eerder boeken?

Ja, de Corporate Tribe. Dit boek won de prijs van managementboek van het jaar in 2016. Zie hier voor meer informatie.

We oordelen zo veel met en over elkaar. Noemen de ander al snel gek. Ik vind dat we nogal intolerant aan het worden zijn op het moment. Een beetje billenknijperig.

Waar gaat het boek Da’s Gek precies over?

Het boek laat zien dat gek een contextprobleem is. Het stretcht onze ideeën over wat gek is en normaal. Het boek maakt gek leuk en laat zien dat we onze wereld en organisaties soms gek hebben gemaakt en ontzield. Het is een vrolijk en droevig boek tegelijk dat tot nadenken stemt. In 20 lekker vlot geschreven verhalen worden je overtuigingen over wat gek is en wat normaal aan de tand gevoeld.

Waarom wilde u dit boek schrijven?

We oordelen zo veel met en over elkaar. Noemen de ander al snel gek. Ik vind dat we nogal intolerant aan het worden zijn op het moment. Een beetje billenknijperig. Buiten de lijntjes kleuren geeft creativiteit en innovatie. Hoog tijd voor een herwaardering van de spontane mafheid.

Wat is gek, wat is normaal? 

Wat gek is en wat normaal is bepaalt de omgeving. Dat is geen feit op zich. Het zijn slechts culturele kaders die we met elkaar gemaakt hebben. Wat op de ene plek op de wereld heel bijzonder is, is ergens anders normaal. Wat in het ene gezin kan, is elders taboe. Gek en normaal zit echt in je hoofd.

Hoe zit het boek in elkaar? Hoe laat je ons anders kijken naar ‘gek’?

In het boek word je meegenomen op reis. In 20 verhalen. Je vliegt over de wereld, door organisaties, door je eigen relaties, door de psychiatrie. op zoek naar voorbeelden van gekte, mafheid en andere kaders. Je dissocieert een beetje. om dan weer te landen bij je eigen normen. Met prikkelende vragen word je vervolgens aan het werk gezet. Wat is jouw normaal eigenlijk?

Voel jij je vaak gek? Of anders?

Het lot van een antropoloog is dat je altijd een beetje van buiten naar binnen kijkt. Je hebt zo goed geleerd dat gek en normaal ook maar culturele verzinsels zijn, dat je zaken vaak ter discussie stelt. Daar kan ik me wel eens anders door voelen ja. Minder mainstream. Ja ik voel me vaak wel een buitenstaander. Dat is soms eenzaam en soms heel plezierig.

In het boek heb je het over Harry, de paradijsvogel. Harry is anders, maar wel noodzakelijk voor verandering en vooruitgang. Wie zijn de Harry’s van deze tijd?

Overal zien we Harry’s. In de samenleving, in organisaties, in onze buurten. Harry’s zijn de mensen die het net even anders doen. Mensen die de status quo ter discussie stellen. Soms zijn het vechters tegen de bierkaai, soms worden ze opeens gehoord. De march for life nu in de VS vind ik een echte Harry-beweging. Ik hoop dat we in ons leven en in de samenleving weer wat meer ruimte maken voor paradijsvogels.

Blijf jezelf, blijf een Harry..!

Wat was een typische Harry-actie van jou?

Antropologie toepassen op organisaties, waar iedereen zei: dat is veel te soft voor bedrijven. Mooi niet. Managers lopen weg met het gedachtengoed. Mijn bedrijf is gebouwd op Harry durven zijn.

Wat wil je bereiken met dit boek? Heb je een doel?

Ik hoop dat mensen het elkaar cadeau gaan geven met de woorden: “ik vind het zo leuk dat jij anders durft te kijken”. Blijf jezelf, blijf een Harry. Dat we weer wat minder gaan oordelen met elkaar en blij zijn met mafheid. Herwaardering van de paradijsvogels. En dat we weer gaan helen en bezielen in de samenleving en in organisaties. Elkaar niet in hokjes stoppen maar zeggen: I see you. En elkaar dan echt in de ziel kijken zoals de Maori in Nieuw-Zeeland dat zo god kunnen.

Voor wie is het boek? Wie moet het kopen?

Dit boek is voor out of the box denkers of mensen die dat wel wat meer zouden willen zijn. Het boek is schitterend vormgegeven met mooie foto’s en verhalen. Het is ook echt een fijn boek om cadeau te doen en te zeggen: “ik vind het leuk dat je maf bent”.

 

Je kan het boek hier bestellen.