Een fragment uit het boek Studio Zeezicht van Rob van Donselaar. In de studio met Guus Meeuwis. ‘Brabant was een schot in de roos.’

Guus straalde ondanks zijn rustige manier van doen een enorme energie uit. Ik kreeg opeens heel veel zin in de samenwerking en ik wist: Guus ook. Guus en zijn pianist Jan-Willem Rozenboom hadden al eerder bewezen schitterende liedjes te kunnen maken. ‘Toen ik je zag’, gezongen door Anthonie Kamerling, vond ik een van de beste Nederlandstalige liedjes ooit geschreven. Ik hoopte op liedjes in die sfeer en van die kwaliteit… En die kwamen.

Guus gaf mij zijn volle vertrouwen. Ik stelde een studioband samen met Martijn Bosman op drums, Hein Offermans als bassist, Arnold van Dongen op gitaar en Peter Schön als pianist. Ik regelde strijkers, maakte arrangementen en zelf deed ik hammond en keyboards. Tijdens de opnames kwamen Guus en Jan-Willem langs om te horen in welke vorm hun liedjes werden gegoten. Natuurlijk hadden we tussendoor veel overleg, maar mijn werk werd er beter op omdat het vertrouwen zo groot was. Het liep allemaal als een trein die eerste opnames. Iedereen was alleen maar blij.

De uitschieter op de plaat werd het nummer ‘Brabant’, Guus’ antwoord op ‘Limburg’ van Rowwen Hèze. Het liedje was in eerste instantie niet af. Guus en Jan-Willem wisten niet goed wat ze ermee aan moesten. Ik bedacht toen om in het midden een instrumentaal middenstuk te maken met een Brabantse dorpsfanfare in een duidelijke driekwartsmaat. Gaandeweg de opnames groeide het liedje onder onze handen. Ik werd verliefd op het liedje. Het voelde als een anker in Brabantse grond, zo echt! ‘Brabant’ was een schot in de roos. Het werd niet meteen een grote hit maar beetje bij beetje wel steeds populairder en niet alleen in Brabant.

 

 

einde fragment

 

Je kan het boek hier bestellen.