Ze wordt een ‘rascomédienne’ genoemd, en ‘de beste chansonnière van Nederland’, ‘een knoert van een persoonlijkheid met een strot van gloedvol graniet’.

‘Een gesoigneerde dame en een heerlijk volkswijf ineen’. Voor Jenny Arean hebben de recensenten door de jaren heen unaniem alle jubelregisters opengetrokken.

Maar hoe kwamen al die luidkeels geprezen theaterprogramma’s tot stand, hoe ontstonden haar liedjes en conferences? Waaruit putte Jenny Arean haar inspiratie, met wie werkte ze samen, en hoe beïnvloedden haar persoonlijke en artistieke leven elkaar?

In dit boek beschrijft Xandra Knebel gedetailleerd hoe de carrière van Jenny Arean zich ontrolde, van haar eerste engagement bij Wim Kan naar de serieuze toneelrollen bij toneelgroep Ensemble, van succes-musicals als Anatevka naar de eigenzinnige programma’s die zij maakte met haar liefde Ischa Meijer, van kleinschalige liedjesprogramma’s naar grote solo-shows.

De theaterloopbaan en het persoonlijke leven zijn bij weinig artiesten zo innig verweven als bij Jenny Arean. De mensen met wie ze professioneel samenwerkte — zoals bijvoorbeeld Albert Mol, Ivo de Wijs en George Groot — werden ook vrienden.

Arean leeft theater. Zo werd er natuurlijk ook gezongen bij haar boekpresentatie. Bekijk het korte fragment hieronder en hoor die stem..

 

Over de auteur

Xandra Knebel (1967) is theaterhistorica. Ze schreef eerder onder meer de biografieën van theatergrootheden Ton Lutz (2007), John Kraaijkamp (2010) en Willy Alberti (2015).