Als dan toch

18,95

 

ALS, ik kreeg het net voor het hip werd. Direct na het horen van de diagnose begon ik met schrijven, eerst e-mails aan vrienden en collega’s, toen een blog. Zo ontstond ALS dan toch. Eerste boek (2015).

Dit tweede – en laatste – boek schreef ik grotendeels afhankelijk van beademing en met mijn ogen waarmee ik het toetsenbord op mijn computerscherm bedien. Het gaat over uitrazen en neerstorten.

Over voortleven – in anderen.

Uitverkocht

Artikelnummer: ALSdantochlaatsteboek Categorie:

Beschrijving

ALS, ik kreeg het net voor het hip werd. Direct na het horen van de diagnose begon ik met schrijven, eerst e-mails aan vrienden en collega’s, toen een blog. Ik gaf het de subtitel Garmt is experiencing ALS – so you don’t have to! Ik vocht, huilde, beleefde en spuugde het op papier. Zo ontstond ALS dan toch. Eerste boek (2015).

Dit tweede – en laatste – boek schreef ik grotendeels afhankelijk van beademing en met mijn ogen waarmee ik het toetsenbord op mijn computerscherm bedien. Mijn lijf lam, maar mijn geest glashelder. Vol ophopende gedachten, want schrijven ging steeds moeizamer. Het gaat over uitrazen en neerstorten. Over leren genieten van het genot van anderen, naakt en weerloos betast en bepoteld worden, tot last zijn en me daar schuldig over voelen. Over de opbeurende lyrics van Nick Cave en Skunk Anansie. Over voortleven – in anderen.

Doodgaan is heel eenvoudig, een moment, iedereen kan het. Sterven is andere koek. Sterven is afronden, teruggeven voordat het uit je handen wordt gerukt, vrede bereiken. Maar het is ook een startpunt: je kunt pas echt leven als je goed kunt sterven. Dus STERF, GVD!

Garmt van Soest

Garmt van SoestInmiddels is Garmt van Soest (1977-2017) overleden. Hij laat ALS dan toch. Laatste boek na aan zijn dochter Zoë.

Meer informatie over zijn eerste boek (Uitgeverij Lucht) vind je hier.